NATO och Ryssland närmare

Storbritanniens premiärminister Tony Blair föreslår i dag en genomgripande förändring i förhållandet mellan NATO och Ryssland som en följd av det nya världsläget efter den 11 september:
Premiärminister Tony Blair lägger fram sitt initiativ i ett fyrasidigt brev som har skickats till alla NATO:s medlemmar och till president Putin i Moskva. Förslaget är att det nya, närmare förhållandet mellan Ryssland och NATO ska förkroppsligas i ett nytt organ inom Västalliansen, ett gemensamt samarbetsråd , där Ryssland ska delta som likvärdig partner . Ryssland erbjuds inte medlemskap i NATO eller del i det militära beslutsfattandet , men den föreslagna nya modellen skulle ändå betyda en genomgripande förändring i relationerna . Det nya gemensamma Rådet skulle ersätta det nuvarande rådgivande organet , där Ryssland och NATO har sammanträtt en gång i månaden mest på NATO- ländernas villkor . Premiärminister Tony Blair vill att det nya arrangemanget ska införas inom ett år och leda till ett nära samarbete mellan Ryssland och NATO i frågor som rör t.ex. spridning av massförstörelsevapen , terroristbekämpning och fredsbevarande operationer . Det är svårt att tänka sig annat än att Blairs initiativ redan är godkänt av president Bush , som nyligen träffade president Putin i Texas , men utspelet speglar också Tony Blairs personliga övertygelse om att terrorattacken den 11 september förändrade världen och skapade nya möjligheter ,som det gäller att fånga i tid för att vända ont till gott .
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".