Mexikos president: Krig måste hanteras via FN

Den mexikanske presidenten Vicente Fox utesluter inte ett krig mot Iran om landet skulle visa sig ha massförstörelsevapen. Men om landet ska bli nästa steg i USA:s krig mot terrorismen, så måste det beslutet fattas av FN:s säkerhetsråd, där Mexiko är en av medlemmarna, det säger Vicente Fox.
– Allt som hotar freden i världen och allt som har med terrorism att göra, ska hanteras via FN, säger den Mexikanske presidenten Vicente Fox, vars land har varit medlem av FN:s säkerhetsråd i drygt ett år. Kort efter att den USA-ledda koalitionen attackerat Irak och satt stopp för Saddam Husseins diktatur, så startade spekulationerna om att nästa steg i USA:s krig mot terrorn kanske blir ett angrepp på Iran. Sen länge finns det misstankar om att Iran vill skaffa eller kanske redan har skaffat massförstörelsevapen. Den iranska regeringen har sagt att man under dom kommande åren ska bygga ett flertal kärnkraftverk för att minska landets beroende av olja och gas. Men oron är på vissa håll stor för att kraftverksbyggena är ett sätt att få fram material till kärnvapen. Mexikos president Vicente Fox, som besökte Sverige i veckan, säger att hans land motsatte sig ett krig mot Irak som inte var godkänt av FN och han poängterar att en eventuell attack mot Iran måste ske först efter att säkerhetsrådet givit klartecken. Men han utesluter inte ett sånt krig. – Allt måste diskuteras, först måste man konstatera att det verkligen finns massförstörelsevapen. Och det finns det i flera länder.
Michael Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".