Nya strider i östra Kongo-Kinzhasa

Det har blossat upp nya strider igen i östra Kongo-Kinzhasa. Olika milsgrupper runt staden Bunia har avfyrat granater och det har varit skottlossning runt om i området. Detta sker dagen efter att franska fredsstyrkor anlänt till landet.
Flera tusen människor, många av dem förstås barn, har flytt längs vägarna med knyten på huvuden. Undan hot och skottlossning. Stora grupper fredsstyrkor flygs nu in, även svenska, så än återstår att se vilken kraft de får i konflikten. Tre till fyra miljoner människor har dött i Kongo-Kinzha sedan 1998 och landet har länge levt med våldet, säger Jerome Gouzou, som är programansvarig för Kongo på Liv och Fredsinstitutet i Uppsala. – Det vi ser är resultatet av trettio år av diktatur, dålig regerande i Kongo. Men det finns också interna motsättningar samtidigt som det finns stora intressen för andra länder i landet. Det finns både politiska och ekonomiska skäl till striderna, säger den tidigare konfliktforskaren. Kongo-Kinzhasa är omåttligt rikt på mineraler, på diamanter och olja, de utländska intressena är stora. Ibland dras paralleller till folkmordet i Rwanda, men Jerome Gouzou menar att metoderna är olika. I Kongo har inte media använts för att underblåsa de etniska skälen till krig.
Alice Petrén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".