Våg av utvisningar i USA

I USA:s kamp mot terrorism så kommer det att leda till att fler än 13 000 män från muslimska och arabiska länder att utvisas från USA. Det uppger regeringstjänstemän för tidningen New York Times, åtgärden kritiseras av medborgarrättsorganisationer.
Det handlar om personer som olagligt uppehåller sig USA, de tillhör den grupp på över 80 000 män som sedan slutet av förra året måste registrera sig hos de amerikanska immigrationsmyndigheterna, en åtgärd som är en del i Bushregeringens jakt på misstänkta terrorister. Få har kopplingar till terror Enligt New York Times har en handfull visat sig ha kopplingar till terrororganisationer, men de 13 000 som nu riskerar utvisning, har brutit mot visumreglerna, många hade förhoppningen att de i utbyte mot att de visade sin välvilja och registrerade sig skulle få stanna här i USA, skriver tidningen. Långsam byråkrati Enligt jurister som hjälper immigranter har också flera av de tidigare ansökt om uppehållstillstånd, men på grund av en långsam byråkrati inte fått något besked från myndigheterna, och efter terrordåden den 11 september blev det än svårare. Ingen officiell statistik Exakt hur många som tidigare har utvisats är oklart, någon officiell statistik finns inte. Direkt efter terrorattackerna ska omkring 600 muslimska och arabiska illegala immigranter ha deporterats, ytterligare hundratals tvingades lämna landet förra året, men det som nu sker är enligt tidningens källor den största utvisningsvågen hittills. Gått under jorden En del har redan lämnat USA och antingen återvänt till sina hemländer eller rest till Kanada och Europa, andra har gått under jorden i ett försök att undvika deportationen. Rättigheter sätts på undantag Medborgarrättsorganisationer är kritiska bland annat till att de amerikanska myndigheterna helt riktat in sig på män från arabiska och muslimska länder, och till att människors grundläggande rättigheter sätts på undantag när sådan här svepande åtgärder används. Men en av de ansvariga på det nya ministeriet för inrikespolitisk säkerhet säger till tidningen att om ett kryphål kan utnyttjas av immigranter kan det också utnyttjas av terrorister.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".