Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Argentinas nye president vill rensa ut domare

Publicerat lördag 7 juni 2003 kl 17.03
Argentinas nye president Nestor Kirchner har gjort en rivstart. Det var bara två veckor sen han tillträdde men han har redan gjort drastiska utrensningar både inom militär och polis. Nu befinner sig också rättsväsendet i skottgluggen.
Nestor Kirchners första målsättning som president är att återupprätta förtroendet för staten och de politiska institutionerna och han har redan kommit en god bit på väg. Förändringar inom försvarsmakten Hans första beslut som president, var att byta ut de 50 högsta officerarna inom alla militära vapenslag. Ett beslut som tolkas som ett försök att slutgiltigt rensa försvarsmakten från alla element som var inblandade i brotten mot de mänskliga rättigheterna under åren av diktatur. Organiserade om polisen Nästa åtgärd var att inleda en genomgripande omorganisering av den federala polisen, vars notoriskt dåliga rykte har bidragit till den växande känslan av rättslöshet i Argentina. Tio av de högsta polisofficerarna har fått gå och fler står på tur. Komma åt domarna Men ännu viktigare för att komma åt rättslösheten var Kirchners attack mot Högsta domstolens medlemmar - några av det argentinska samhällets minst betrodda tjänstemän. Sedan den förre presidenten Carlos Menem ökade antalet domare från fem till nio anses Högsta domstolen ha förvandlats från landets högsta rättsliga instans till ett politiskt verktyg som fortfarande står i Menems tjänst. Efter Kirchners hårda kritik har nu senaten börjat förbereda en politisk rättegång i syfte att förnya Högsta domstolen. Domarna försvarar sig Men de nuvarande domarna försvarar sig och upprensningen inom militär och polis har också stött på motstånd inom de grupperna. Men i samhället i stort har Kirchners beslutsamhet applåderats. Undersöka bombattentat Som på fredagen, när han beslutade att öppna den hemliga polisens arkiv om bombattentatet mot ett judiskt kulturcentrum i Buenos Aires för snart tio år sen och då närmare etthundra människor miste livet. För de anhöriga till offren var det första tecknet på tio år att den argentinska staten verkligen vill hitta sanningen bakom attentatet. En första signal, kanske, om att Kirchner redan har lyckats lappa ihop något av det sönderrivna förtroende som han fick i arv när han tillträdde som Argentinas president.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".