Arbetgivare som anställer sjuka gynnas

Arbetsgivare som anställer sjukskrivna kan få lägre skatt och skyddas från kostnader om den anställde blir sjuk igen. Det förslaget ska få 7 500 sjukskrivna tillbaka i jobb varje år, tror Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, och Riksförsäkringsverket.
AMS och RFV har fått i uppdrag av regeringen att komma med ett förslag på hur myndigheterna tillsammans ska få fler sjukskrivna tillbaka i jobb. Genom att erbjuda företagare skattelättnader om de anställer en sjukskriven ska de få 7 500 sjukskrivna och förtidspensionerade tillbaka i jobb varje år, uppger SVTs Rapport. Ingen sjuklön vid återinsjuknande Enligt uppgifter till Ekot vill AMS och RFV också att arbetsgivarna inte ska behöva betala någon sjuklön, om den anställde blir sjuk igen. Från första juli betalar arbetsgivarna sjuklön i tre veckor. Förslaget omfattar också en specialsatsning för långtidsjukskrivna. Start vid årsskiftet Allt det här beräknas kosta omkring en miljard kronor och beräknas kunna påbörjas den första januari nästa år, om pengarna avsätts. Enligt Rapport kräver förslagen att ytterligare 1 300 tjänstemän anställs på de båda myndigheterna. AMS och Riksförsäkringsverkets förslag ska ses mot bakgrund av arbetslivsminister Hans Karlssons uttalande om att han inte var nöjd med hur försäkringskassorna skötte rehabiliteringen. Han ville ha med AMS, eftersom de har bättre kunskap om arbetsmarknaden.
Mari Forsblad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".