Tätt med folkomröstningar kring EU-frågor

De senaste åren har folkomröstningarna kring EU-frågor kommit allt tätare runt om i Europa, i takt med att unionen förändrats och utvidgats. Fler folkomröstningar är att vänta.
– Det har under 90-talet redan och inte minst i år lett till att många länder har folkomröstningar. En del är sådana som i övrigt har haft många folkomröstningar, men EU har ökat användningen av folkomröstningar, säger Olof Petersson, statsvetare på studieförbundet näringsliv och samhälle. Många omröstningar Räknar vi med den pågående folkomröstningen i Polen, så har EU, tidigare EG, sen början av 70-talet genererat 37 folkomröstningar runt om i Europa. Innan året är till ända ska där hållas fyra till, inget annat politiskt område har fått oss Européer att folkomrösta i samma omfattning. Nya folkomröstningar planeras Det lär fortsätta. Redan nu planeras folkomröstningar i flera länder kring förslaget till en EU-konstitution, alltså EU:s kommande grundlag. I framtiden, tror statsvetaren Olof Peterson, kan vi också få all-europeiska folkomröstningar, en sorts superfolkomröstningar där alla EU:s medborgare röstar om samma fråga, samma dag. Sådana förslag har funnits med i diskussionerna kring hur EU ska styras och organiseras i framtiden. – Det finns aktiva kampanjer för det. Än så länge har det inte kommit så långt och det finns inte med i de konkreta förslag som lagts ännu, det är möjligt att det är lite för tidigt. Men så småningom tror jag att det kommer att gå åt det hållet. Det finns till exempel en idé som är utvecklad efter den schweiziska folkomröstningsidén att man ska ha folkinitiativ. En praktiskt lösning skulle vara att om minst 400 000 medborgare i EU-länderna kräver att få upp en sak till folkomröstning så ska en sådan hållas. Sen kan man diskuteras om den ska vara rådgivande eller beslutande. Det finns olika lösningar. – Det är en intressant tanke på att det växer fram en slags demokratisk dialog över nationsgränserna i Europa. Så småningom kanske det finns ett behov, inte bara av alleuropeiska valrörelser i samband med europavalen och europeiska partier, utan också att alla medborgare i EU-området på en och samma dag skulle kunna få ta ställning till ett europeiskt förslag.
Nina Benner, P1 Godmorgon Världen
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".