Avsatt president åter i Kabul

I Afghanistan fortsätter talibanerna att tappa mark. Och Afghanistans förre president Burhanuddin Rabbani, som jagades bort när talibanerna tog makten för fem år sen, återvände på lördagen till huvudstaden Kabul:
Fyra dagar efter att talibanerna tvingats ut ur Kabul återvände den förre presidenten Burhanuddin Rabbani i triumf. I på lördagsförmiddagen körde en fordonskolonn in i stan, bilarna var smyckade med bilder på den avsatte presidenten och i en jeep med tonade rutor satt Rabbani själv,omgiven av tungt beväpnade vakter. I ett tal till Kabulborna sa den förre presidenten att han inte kommit till Kabul för att utöka Norra Alliansens styre, det som krävs nu är en ny afghansk regering med bred bas, sa ex-presidenten väl medveten om att hans återkomst inte välkomnas av alla folkgrupper. Även FNs speciella sändebud Fransesc Vendrell har kommit till den afghanska huvudstan för att inleda samtal om hur landet ska styras i framtiden. Vendrell betonade i en intervju med brittiska BBC att ex-president Rabbani inte är självskriven som afghanistans nye ledare. Samtidigt fortsätter talibanernas motgångar i södra delen av landet. Den exil-afghanska nyhetsbyrån AIP uppger att talibanerna har drivits ut från den sydvästra provinsen Farah. Men talibanerna hävdar att de fortfarande har kontroll över sitt maktcentrum Kandahar. Talibanernas talesman säger till den arabiska satellitkanalen al-jazeera att alla uppgifter om Kandahars fall bara är lögn och västpropganada.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista