Fångavtal gäller inte alla

Det kan bli lättare för människor som döms till fängelse utomlands att få en ny prövning av sina straff i Sverige efter tio år. Regeringen har förhandlat fram ett nytt avtal om detta med Thailand där flera svenskar sitter i fängelse. Men de nya reglerna kommer inte att gälla de som redan idag har förts över till svenska fängelser. En av dem är Karolina Johnsson, som dömts till 43 års fängelse för narkotikabrott i Thailand, och nu avtjänar straffet på Hinseberg i Sverige. Hon hade hoppats på att få ett kortare straff.
– Jag är fruktansvärt besviken. Jag hade hela tiden i Thailand levt på löftet från svenska ambassaden att detta skulle omvandlas så fort som möjligt, antingen genom domstolsbeslut eller regeringsförfarande. Jag visste ju inte hur det gick till i Sverige så jag förväntade mig att det här skulle gå ganska fort, vilket det inte gjorde, säger Karolina Johnsson. Hon avtjänar ett straff på 43 år vilket gör henne till den intern med den längsta strafftiden i Sverige. Stoppades med heroin Det var i augusti 1994 som hon stoppades i tullen på flygplatsen i Bangkok, och fem kilo heroin hittades i hennes resväska, en väska hon säger att hon fraktade åt en vän. Karolina har hela tiden hävdat att hon är oskyldig, men domen blev 43 års fängelse. Kan inget göra Det var först efter ankomsten till Sverige som det stod klart för Karolina att hennes straff inte kan omvandlas till svensk nivå, för i avtalet mellan Thailand och Sverige står att överförda måste sitta av hela strafftiden, och svenska myndigheter säger att de inget kan göra. – Jag tycker att man ska påskynda omförhandlingar av avtalet och få ett avtal som är mer humant. Då skulle ingen behöva offras och jag skulle inte behöva sitta här mellan stolarna heller. Vill ha nåd Karolina Johnsson är 37 år idag, om hon måste sitta av hela strafftiden kommer hon att vara en bra bit över 70 den dag hon släpps ut. Till en kostnad för svenska staten på minst 22 miljoner kronor har hon räknat ut. Men hon vägrar ge upp, just nu står hennes hopp till en nådeansökan hos svenska regeringen och en hos den thailändske kungen. – Jag har förståelse för att Karolina reagerar som hon gör, säger justitieminister Thomas Bodström. Vi kommer alltså att få en ny överrenskommelse mellan Sverige och Thailand om att omvandla straff till svenska nivåer, men det kommer alltså inte att gälla henne? – Nej det gäller i stort sett aldrig retroaktivt. Även när man gör vanliga strafflindringar så innebär inte det att de som dömts tidigare får kortare straff. – Här är det dock lite speciellt därför att ett avtal med Thailand innebär att man inte under några förhållanden får kränka den thailändske kungen och det thailändska avtalet. Det är några som har gjort det och det fick till följd att det inte fördes över några fler personer. Nu har vi fått ett nytt avtal, ett mycket bra avtal på det sättet vid överföringen kan omvandla straffet till svenska förhållanden.
Johanna Dahlin och Päivi Kotka, P4 Efter Tolv
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".