Palestinsk attack mot israelisk gränspostering

Försöken att skapa fred i Mellan Östern råkade ut för ett allvarligt bakslag i morse. I en gemensam attack slog tre palestinska terrorgrupper till mot en israelisk gränspostering. Sammanlagt sju personer dödades.
Det var tidigt i morse som tre palestinier förklädda till israeliska soldater smög sej på den israeliska gränsposteringen i norra delen av Gazaremsan. Palestinierna dödade åtminstone fyra och skadade ännu fler israeler innan de själva sköts ihjäl. Gemensam attack Tre palestinska militanta organisationer, Hamas, Islamiska Jihad och Al Aqsabrigaderna tar på sej skulden för det här överfallet och hotar i ett gemensant uttalade med fler attacker så länge Israel ockuperar de palestinska områdena. Stängd israelisk gräns I ett försök att hindra nya attentat inne i Israel har de palestinska områdena nu åter isolerats och nästan all palestinsk trafik över gränsen stoppas. Bakslag för freden Morgontimmarnas attack är ett allvarligt bakslag för fredsprocessen i Mellan Östern och det hotar den palestinske premiärministern Mahmoud Abbas ställning. Han har lovat att det palestinska våldet mot Israel skall upphöra och att det går att få till stånd en vapenvila med terroristgrupperna. Men det har hittills misslyckats. De militanta organisationerna har istället hoppat av samtalen om vapenvila och nu också med överfallet mot gränsposteringen visat att de menar allvar med sitt uttalade hot att våldet fortsätter till dess den siste israeliske soldaten och den siste israeliske bosättaren lämnar palestinsk mark och de palestinska flyktingarna får återvända till sina hem.
Christer Fridén, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".