Svensk EU-framgång hotas

Flera av de framgångar som Sverige nådde under förhandlingarna om öppenheten inom EU i våras -hotas när uppgörelsen ska omvandlas till praktiska regler. Det säger EU-ombudsmannen Jacob Söderman till Ekot.
Under det svenska ordförandeskapet i EU antogs, efter hårda diskussioner, nya bestämmelser för hur EU-medborgarna ska få tillgång till information. Uppgöreslen sågs som en seger för Sverige, och innbär b la att alla instutitioner måste upprätta ett register med handlingar som kommit in. Men EU-ombudsmannen varnar för att tex EU-instutitionernas interna dataskyddsregler kan bli alltför generösa och därmed hota den insyn som uppgörelsen innebar. Dessutom varnar Söderman för att de ansträngningar som görs, för att skydda den personliga integriteten inom unionen ,kommer att gå ut över offentligheten. Det Jacob Söderman oroar sig för är att uppgifter blir offentliga först när personer som är registrerade ger sitt samtycke.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".