Norska företag gläds åt svagare norsk krona

I Norge jublar exportföretagen över att norska kronan nu har sjunkit i värde. Med en rekordstark norsk krona under två år så har företagen haft stora problem med att konkurrera med sina produkter. Förhoppningen är att det ska bli lättare nu att sälja norska varor till utlandet.
Framförallt glädjs de norska företagen åt att norska kronan försvagats mot euron som nu kostar drygt åtta norska kronor, tidigare har den bara kostat 7.30. Den största delen av norsk export går till Europa och nu hoppas företagen att de ska komma mer in på banan. För här har det kommit larmrapporter det senaste året om företag som flaggar ut verksamhet och säger upp anställda för att de förlorat i konkurrenskraft. Knut Sunde chef för norska verkstadsindustrins branschorganisation TBL säger att många företag nu blivit mer positiva. För norska verkstadsindustrin är Sverige och Tyskland de största marknaderna. Också mot svenska kronan har den norska försvagats nu. Just nu är den norska kronan värd 1,13 för svenskar. Som mest har den varit uppe i hela 1,27. Även mot den svenska industrin har konkurrenskraften förbättrats. Det behöver vi, säger Knut Sunde. Norska verkstadsföreatg säljer bland annat komponenter till Volvo, Saab och Bofors. Förklaringen till att kronan i Norge försvagts nu är att den norske riksbankschefen i veckan gav signaler om att sänka styrräntan ytterligare.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".