Indonesisk delegation på väg till Sverige

En diplomatisk fnurra på högsta nivå mellan Sverige och Indonesien utspelas just nu, och om några dagar kan den nå sin kulmen. En indonesisk ministerdelegation träffar den svenska regeringen för att diskutera en grupp terroranklagade separatistledare som bor i Sverige sedan länge.
– För oss är det inte nytt och vi är inte bekymrade över deras ankomst hit, säger GAM-gerillans talesman Bahktiar Abdullah. Det handlar om GAM-gerillan, vars ledare bott i Sverige länge och de har hunnit bli svenska medborgare under tiden. Ett väpnat och blodigt uppror pågår i Aceh-provinsen i norr, och den indonesiska regeringen anklagar de gamla GAM-ledarna för att styra upproret från Sverige, och därmed för delaktighet i terrorism. Därför kommer det nu en högnivådelegation på besök, för att träffa den svenska regeringen. Det blir möten på tisdag både på Utrikesdepartementet och i Rosenbad. Justitieminister Thomas Bodström och utrikesminister Anna Lind kommer då att få ta emot dokument som sägs visa att Baktiar Abdullah och hans kamrater från den svenska förorten ägnar sig åt terrorism, och ministrarna får då ta ställning till det indonesiska kravet att Sverige ska ingripa mot GAM-ledarna. Svensk lag förhindrar ett utlämnande av GAM-ledarna, och den indonesiska delegationen har heller ingen förhoppning om att Sverige ska utlämna dem. Däremot kräver Indonesien att GAM-ledarna ska gripas enligt svensk lag. – De är även redo att gå längre till fallet tagits upp inom något FN-organ, säger Bahktiar Abdullah. Kommer ni att träffa den här delegationen? – Aldrig i livet. Just nu tror vi inte att det går eftersom det förra avtalet rasade samman är det inte bra stämning och vårt folk blir dödade där nere. Vi fokuserar vår uppmärksamhet på att rädda den civila befolkningen som drabbas mest.
Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".