Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Strider inom högergerillan i Colombia

Den fredsprocess som den colombianska regeringen inledde i januari med högergerillan, de så kallade paramilitärerna, riskerar att få ett snöpligt slut. Den senaste tiden har nämligen olika paramilitära grupper börjat strida med varandra.
Den här veckan var det meningen att de första konkreta resultaten av fredssamtalen mellan regeringen och paramilitären skulle visas upp. 1 000 paramilitärer skulle med sina vapen lämna över sig till myndigheterna, bland de över etthundra minderåriga. Detta första steg skulle vara beviset för att paramilitären menar allvar med sitt löfte att lämna den militära kampen och istället förvandla sig till en politisk kraft. Men så blev det inte. Istället har splittringen mellan de olika paramilitära grupperna börjat ta sig militära uttryck, under den gångna veckan har sammandrabbningar mellan olika fraktioner krävt uppemot ett 20-tal liv. Till stor del handlar det om uppgörelser mellan olika lokala paramilitära chefer som slåss för att få mer makt och mer pengar innan organisationen blir upplöst. Men det handlar också om grupper som vägrar att delta i fredsprocessen, antingen för att de inte vill överge de lukrativa band med narkotikamaffiorna som de etablerat under åren. Men det finns faktiskt också paramilitära grupper som vägrar att delta i fredsprocessen av rakt motsatta skäl och som anklagar paramilitärens centrala ledare för att vara i allians med knarkmaffiorna och som menar att en fredsuppgörelse på de villkor som nu gäller i själva verket blir ett avtal mellan regeringen och maffiorna. De som fört fram den kritiken har nu fått ett ultimatum av paramilitärens centrala ledare att antingen gå med i fredsprocessen eller elimineras militärt. För regeringen är det en minst sagt besvärande situation. I stället för ett fredsavtal med paramilitären som skulle kunna öppna dörren för en fredsprocess också med vänstergerillan vilket var det man hoppades på så riskerar nu situationen att förvandlas till en okontrollerbar och våldsam vendetta inom paramilitären. Istället för fred ett ännu mer komplicerat krig än det som redan råder.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".