Olja kan hota Skillinge

Mycket av den olja som legat på stenstranden i Gislövshammar, har drivit ut till havs och driver nu södeut mot stenstränderna och hamnen i Skillinge.
Räddningstjänstens länsor som skulle hindra oljan från att driva iväg lossnade under natten mot måndagen i den hårda vinden och man försöker nu istället att lägga ut länsor som ska skydda kusten vid Skillinge. Men den hårda vinden gör arbetet till sjöss närmast omöjligt säger informationsbefälet Eva-Gun Westford på räddningstjänsten. I går arbetade räddningspersonal, militär och frivilliga i Gislövshammar med att skrapa stenarna längs stranden fria från olja, idag koncentreras saneringsarbetet runt området i Skillinge. Kustbevakningen som flugit längs Skånes kust har annars inte kunnat upptäcka ytterligare olja i havet. Inte heller det oljebälte som påträffades utanför Blekinges kust igår, söndag, finns kvar. Vakthavande befäl vid Kustbevakningen i Karlskrona säger att den hårda vinden slagit sönder oljan. Det sjunkna kinesiska lastfartyget norr om Bornholm läcker fortfarande olja, men vindarna driver bort oljan från kusten. Enligt kustbevakningen beräknas cirka 1 000 ton olja ha plockats upp av de miljöfartyg som arbetat med utsläppet, vilket skulle betyda att cirka 800 ton återstår i fartygets tankutrymme. Fem miljöfartyg finns i beredskap om nya oljebälten skulle upptäckas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".