Hillary Clinton ställer inte upp i presidentvalet

Den amerikanska senatorn och före detta presidenthustrun Hillary Clinton är aktuell med en bok. Den har tryckts i rekordupplaga och har fått stor uppmärksamhet. Det har spekulerats kring att hon har planer på att bli USA:s första kvinnliga president, men det förnekade hon i en tv-intervju.
– Jag har inga planer på att ställa upp, sa Hillary Clinton. Det var i en intervju med tv-bolaget ABC som den före detta presidenthustrun, numera New York-senatorn, gav beskedet, den första i en lång rad persoinliga intervjuer Clinton ger den närmaste tiden. Allt som en del av försäljningskampanjen för hennes bok, som tryckts i en förstaupplaga på hela en miljon exemplar och som hon har fått åtta miljoner dollar för att skriva. En i sammanhanget mycket hög summa. Intervjun, som fick stor uppmärksamhet här i USA, handlade ganska lite om Hillary Clinton som politiker och det var mer hennes liv med maken Bill som var i fokus. Som utfrågaren Barbara Walters förmodligen korrekt konstaterade, de flesta som köper boken kommer snabbt bläddra fram till sidorna om Monica Levinsky och vår tids förmodligen mest omrapporterade fall av otrohet. Hillary Clinton skriver och berättar om den dag när hennes make avslöjar att han ljugit för henne om relationen. – Jag var rasande, mållös, utom mig av ilska och besvikelse, förklarar hon, och fortsätter, och den värsta stunden i mitt liv utspelade sig dessutom inför hela världens ögon. – Tänk dig att genomgå denna personligt plågsamma tid inför hela världen, säger Hillary Clinton som ändå i slutänden valde att förlåta sin make. Orsakerna till att hon nu öppet berättar om detta och mycket annat i den aktuella boken tros vara flera. Förutom miljonersättningen dels att hon vill ge igen på paret Clintons många kritiker genom åren, och dels att hon en gång för alla vill göra upp med det förflutna, om hon trots beskedet om motsatsen framöver ändå bestämmer sig för att försöka bli president.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".