Julhandeln väntas slå nya rekord

Julhandeln väntas slå rekord i år igen. På Handelns Utredningsinstitut räknar man med att julhandeln kommer uppgå till 61 miljarder kronor. Det är över en miljard kronor mer än i fjol, säger prognosansvariga Jessica Lindblom.

– När det gäller dagligvaror så är det prisökningarna som driver tillväxten. Vi tror att man kommer att handla lika mycket mat som förra året men får ju betala betydligt mer för den. Men för detaljhandeln som helhet tror vi på en liten volymökning, säger Jessica Lindblom, prognosansvarig på Handelns Utredningsinstitut, HUI.

Inom dagligvaror, det vill säga livsmedel och systembolag, blir tillväxten noll. Men för sällan köps-handeln går det bättre och därmed blir volymökningen för detaljhandeln någon procent. Svenskarna kommer totalt handla julklappar för 13,8 miljarder kronor och finanskrisen har påverkat årets julhandlande.

– Vi ser ju en avmattning. Detaljhandeln har ju mattats successivt i princip under hela året och växer ju med betydligt lägre siffror i år än vad det gjorde förra året. Det syns tydligt, säger Jessica Lindblom på HUI.

Hur mycket kommer genomsnittsvensken att handla för i år?

– Under hela december månad kommer man att handla för ganska precis 6 600 kronor.

Men ute på staden var det inte många som tyckte att finanskrisen påverkat deras julhandlande.

– Det har inte påverkat mig än så länge. Jag tänker inte riktigt på det så. Jag har inte alltför mycket pengar nu ändå, så det påverkar inte så mycket. Man försöker ändå hitta bra presenter till bra priser. Jag kommer väl att tänka mer på att inte köpa småskit som jag hittar, utan tänka mer på att köpa litet dyrare men litet bättre kvalitet som håller längre, säger Johanne Björklund-Larsson.

– Jag tror inte det påverkar mig så mycket, det gör det inte, men det påverkar säkert handeln i stort, säger Magnus Svensson.

– Inte alls. Jag har samma pengar i plånboken så det påverkar inte, säger Ida Helmenius.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista