Polskt EU-ja väcker diskussion i Norge

Polens ja till EU väcker diskussioner i Norge, landet står ju utanför unionen. Efter flera års tystnad om EU i Norge bland politikerna kräver nu socialdemokraterna i Arbeiderpartiet en ny EU-debatt på allvar. Ledaren Jens Stoltenberg, som är för ett norskt medlemskap, säger att polackernas ja gör frågan ännu mer aktuell.
EU-vänliga Arbeiderpartiet, är landets största parti, men sitter i opposition nu. Ledaren Jens Stoltenberg anser att politikerna inte längre kan undvika EU-frågan. I två folkomröstningar har norrmännen sagt nej till EU, senast 1994. Men vinden har vänt hos den norska befolkningen det senaste året och stödet för ett medlemskap har legat stabilt på över femtio procent under en länge tid nu. Östutvdgningen och eurosamarbetet gör att norrmännen märker att de hamnar alltmer utanför. I den norska borgerliga regeringen undviker partierna helst diskussionen om EU eftersom de har olika uppfattningar och blir frågan aktuell så kan det fälla regeringen. Men debatten pågår för fullt i det norska samhället i övrigt nu och det blir allt svårare för politikerna att tiga. Jens Stoltenberg säger att debatten måste upp före stortingsvalet 2005. Många liksom Jens Stoltenberg tror nu att den viktigaste frågan i valet om två år kommer att bli den om EU.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".