Israel förstörde obebodda bosättningar

I Israel inleddes på måndagen den utlovade utrymningen av olagliga bosättningar på palestinskt område. Men det handlar än så länge bara om för det mesta obebodda utposter.
På måndagen fick bosättarnas organisation i Israel en lista över bosättningar som skall bort. Det berör nått dussin ofta avsides belägna provisoriska byggen. En del bara gjorda för att markera israelisk närvaro på palestinsk mark, andra som utvidgningar av mer permanenta bosättningar. Många är obebodda, någon bara bebodd dagtid. Det de har gemensamt är att också Israel betecknar de som byggda utan tillstånd och därför olagliga. Och när Israels premiärminister Ariel Sharon träffade USA:s president Georg Bush och palestiniernas premiärminister Mahmoud Abbas i förra veckan för att diskutera fred lovade han att de illegala bosättningarna skall utrymmas. Det är alltså den processen som inleddes i dag då en bosättning bestående av två tomma husvagnar i närheten av Ramallah på västbanken förstördes av israeliska soldater. En talesman för bosättarna säjer att man inte accepterar att bosättningarna raderas ut. Men han säjer samtidigt att man inte vill bruka våld mot israeliska soldater utan istället bygga tio nya bosättningar för varje som försvinner. Dagens israeliska aktion mot bosättarna förändrar knappast någonting varken för de 220 000 bosättare som har etablerat sej på västbanken och i Gazaremsan eller för palestinierna som kräver att alla bosättare skall bort. Men en ny opinionsmätning visar att nästan 56 procent av alla israeler nu går med på att alla bosättningar utryms om det samtidigt innebär en säker fred. Det är en ökning med åtta procentenheter.
Christer Fridén, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".