Inget brittiskt EMU-medlemskap ännu

De ekonomiska förutsättningarna för ett brittiskt medlemskap i EMU är ännu inte uppfyllda, det sade den brittiske finansministern i ett utlåtande till parlamentet för en stund sedan. Men dörren lämnades öppen för en omprövning och en eventuell brittisk folkomröstning redan nästa år.
Precis som väntat sade finansminister Gordon Brown till parlamentet att Storbritannien inte ännu är redo för en övergång till euron, den brittiska ekonomin är inte tillräckligt i fas med euroområdets, och tre av de fem ekonomiska kriterier regeringen har satt upp om effekterna på olika delar av den brittiska ekonomin anses inte uppfyllda ännu. Men Brown stängde, tvärtemot mångas förväntningar, inte dörren för en brittisk folkomröstning före nästa val om ett par år. De ekonomiska kriterierna skall omprövas nästa år igen, och om förutsättningarna då är de rätta för Storbritannien kan en folkomröstning följa. Brown aviserade också konkreta steg på vägen mot en sådan möjlig folkomröstning: en lag som ger regeringen rätt att utlysa folkomröstning och formulerar frågan som ska ställas till britterna kommer i höst, och en plan för de praktiska detaljerna i en framtida övergång till euron offentliggörs redan idag. Den brittiske finansministern svepte också in sitt budskap idag i starkt EU- och eurovänliga formuleringar, uppenbart avsedda att signalera till resten av EU att även om det tills vidare återigen är ett nej som kommer från London, så är principen att det skall bli ett ja i framtiden.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".