Få riksdagspolitiker berättar om styrelseuppdrag

Efter att Ekot i vintras kunde berätta att en majoritet av riksdagspolitikerna slarvar med att tala om vilka styrelser de sitter i har talmannen Björn von Sydow försökt få dem att bättra sig. Men trots det är det fortfarande bara en liten del av politikerna som öppet berättar om alla sina styrelseuppdrag.
Ingen ska kunna misstänka riksdagspolitikerna för att vara lojala mot någon annan än sina väljare. Och därför har riksdagen stiftat en lag om att de ska anmäla bland annat vilka bolagsstyrelser de sitter i, och vilka aktier de äger, till ett register. Registret blev frivilligt eftersom framförallt moderaterna inte ville ha det. Men nästan alla partier tyckte då att registret var viktigt. I februari visade Ekots genomgång att det bara var två av tio av de ledamöter som sitter i en styrelse, som berättade det för riksdagen. Allvarligt, tyckte talmannen Björn von Sydow, och tog upp det med både partierna och tjänstemännen i riksdagen. Sedan dess har det blivit något bättre. Men fortfarande är det bara en liten del av politikerna, tre av tio, som anmält alla sina uppdrag. Fyra av tio som sitter i en styrelse har helt struntat i registret. Men nu tror inte Björn von Sydow att han kan göra mycket mer. - Det går nog säkert att få ytterligare en del ledamöter att både lämna in uppgifter och själva se till att de är heltäckande. men det är ett frivilligt system. Och jag har tagit upp det med gruppledarna och funnit att det inte finns något intresse för att varken lägga ned systemet eller göra det rent obligatoriskt. Björn von Sydow tycker att det viktigaste är att medierna granskar riksdagsledamöterna. Då kan politikerna själva avgöra om de vill anmäla sig till registret eller inte. - Jag tycker det är ett rätt rimligt sätt att se på saken. Var och en av ledamöterna tar sin ståndpunkt, är beredd att svara inför media och inför sina väljare på saken. Och står därigenom, på sätt och vis, individuellt i en ansvarssituation, säger talman Björn von Sydow.
Fredrik Furtenbach, research Sandra Foresti
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".