Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LRF svänger om ny jordbrukspolitik inom EU

Publicerat onsdag 11 juni 2003 kl 05.00
I dag, onsdag, möts EU:s jordbruksministrar för att besluta om en ny jordbrukspolitik för Europa. Förslaget, som bland annat innebär en förändring av det omdebatterade stödsystemet, har mötts av starka protester inte minst från svenska bönder som är rädda att missgynnas, men inför beslutet svänger nu LRF.
LRF:s ordföranden Caroline Trapp välkomnar idag reformen: - I dag hoppas jag att det blir ett beslut. För en fortsatt osäkerhet om var det ska landa är faktiskt sämre än ett balanserat beslut, som jag hoppas på. Och jag tror vi kan utesluta de mest radikala formerna av beslut i dag. LRF:s svängning beror delvis på att man tröttnat på oron och osäkerheten. men dessutom blir förslaget kanske inte så långtgående som man trodde om ministrarna ska kunna enas när man slår sig ner vid förhandlingsbordet. Exempelvis räknar Caroline Trapp med en mildring av det omdebatterade förslaget att stöden inte längre ska hänga ihop med vad man producerar, utan vara som ett slags allmänt inkomststöd. Marknaden skulle sedan styra vad som produceras är det tänkt. Fullt ut skulle det, enligt LRF, missgynna Sverige med sin dyrare produktion. Men i stället uppmuntra att sitta med armarna i kors och håva in stödpengar. En bild som jordbruksminister Ann-Christin Nykvist, inte håller med om. - Jag tycker det är en felsyn att säga att man får pengar utan att göra någonting. Det kommer att vara krav förknippade med de här ersättningarna. Även om den svenska regeringen, tillsammans med bland annat Storbritannien och Tyskland, hör till de mest positiva till en förändring av jordbrukspolitiken, håller Ann-Christin Nykvist med om att en del detaljer i förslaget varit för fyrkantiga för att passa alla medlemsländer. Därför kommer hon nu att föreslå sina ministerkollegor att varje land själv får fördela 10 procent av stödpengarna. - Jag tycker att det är viktigt att man har möjlighet att justera en del av de negativa effekterna för det svenska jordbruket. Då är det viktigt att man har en pott pengar som man får förfoga över nationellt. Det kommer jag att driva. Det finns en lång rad ändringsyrkanden på en massa punkter. Går det att hitta en kompromiss som hela EU kan ställa upp på? - Ja, det finns ett antal olika idéer om hur man skulle justera kommissionens förslag. Men jag tror ändå att man har förutsättningar att komma till ett beslut. Även om det blir svårt säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".