Blair förklarar euro-utlåtande för EU-ledare

I Storbritannien läser både ja- och nej-sägare till EMU in det som passar dem i den brittiska regeringens besked som var ”inte nu, men kanske snart” vad gäller brittiskt EMU-medlemskap. Den brittiska regeringen vill att resten av EU skall uppfatta beskedet som ett positivt steg.
På måndagskvällen började premiärminister Tony Blair ringa runt till sina kollegor i EU för att ”förklara” det brittiska euro-beskedet. Blair pratar med Persson Han ville säga att även om det, som så många gånger förut, i EU-sammanhang var ett nej som kom från London på måndagen, så tänker sig den brittiska regeringen en övergång till euron när de ekonomiska förutsättningarna är de rätta. Först i tur i stod Tyskland, Frankrike och Spanien. Blair skulle också tala med statsminister Göran Persson. Kampanj för Europa På en presskonferens på tisdagen ska Blair och hans finansminister Gordon Brown dra igång vad som kallas en pro-europeisk kampanj . Deras ovanliga gemensamma framträdande handlar också om att visa upp en enad front efter månader av läckor till media i Storbritannien om djup oenighet om hur euro-utlåtandet skulle formuleras. Makten legat hos finansministern Makten över euro-frågan har ända sedan regeringen Blair tillträdde för sex år sedan legat hos den starke finansministern. Bindningen som regeringen gjorde då till rent ekonomiska villkor för ett EMU-medlemskap gav Gordon Brown en makt som han sett noga till att hålla kvar. Kompromiss seger för Blair Medan Blair ser det som sin uppgift att föra in britterna i den gemensamma valutan har det varit känt att Brown var betydligt mer skeptisk. Budskapet på måndagen blev en kompromiss: Storbritannien är inte redo för euron ännu men en ny granskning utlovades redan till nästa år. Att så skett ses som en seger för Blair. Finansministern målade dock samtidigt upp hindren på vägen mot mer harmoni mellan Storbritanniens och euro-områdets ekonomier och få tror att de hindren är undanröjda till nästa år.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".