Brittiskt besked tolkas både för och emot EMU

Signalerna om att Storbritannien siktar på ett medlemskap i EMU välkomnades av bland andra Anders Sundström, socialdemokraternas ja-general i EMU-kampanjen. Nej-sägarna är dock inte lika övertygade om att talet ska tolkas som att Storbritannien är på väg mot ett EMU-medlemskap.
– Det enda man kan säga är ju att det inte bara nu är Sverige som vill med utan också den nuvarande regeringen i Storbritannien jobbar för uppnå ett regelverk som gör att de kan söka medlemskap. Det gör ju att det blir ännu fler länder som strävar åt detta håll att gå med i den gemensamma valutan, säger Anders Sundström. ”Talet var tvetydigt” Anders Sundström ser Storbritanniens färdriktning gå åt ett enda hålla och det är mot en monetär union. Bland de svenska nej-anhängarna är tongången dock en helt annan. Ingela Mårtensson, ordförande i Nej till EMU säger att Gordon Brown's tal i parlamentet på måndagen var tvetydigt och att det inte alls levererade klara signaler för ett brittiskt medlemskap i EMU. – Ja, talet var inte starkt för ett inträde och dessutom vet man ju att han är emot ett inträde i EMU. Det här är ju en kompromiss som gjorts mellan honom och premiärministern, säger hon. Regeringen vill gå med Trots Ingela Mårtensson kritik är åtminstone Anders Sundström övertygad om att det svenska folket delar hans syn på att Storbritannien verkligen vill ta steget fullt ut i ett europeiskt valutasamarbete. – Jag tror nog att de allra flesta uppfattar det som att regeringen vill gå med, Labour vill gå med och att de haft kortare tid på sig än vi svenskar att förbereda sig. Det är också så att det i Storbritannien finns ett starkta konservativt inslag som gör att det kanske är svårare fråga i Storbritannien än i ett land som Sverige, säger Anders Sundström. Folkligt motstånd Den politiska viljan i Storbritannien må vara EMU-vänlig men det folkliga motståndet är rotat och därför har de brittiska politikerna för avsikt att vänta med en folkomröstning om ett inträde i EMU, enligt Ingela Mårtensson. – Det finns en mycket stark opinion i England mot medlemskap i EMU och det var samma i Sverige också att när man trodde att man hade opinionen med sig då bestämde man sig för att ha en folkomröstning. Det här handlar om politisk taktik, säger hon.
Albert Capuder
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".