Resistent bakterie kan stänga sjukhusavdelningar

Allt fler patienter i Stockholm smittas av den motståndskraftiga bakterien meticillinresistenta stafylokocker, MRSA. Varje månad rapporteras 15-20 nya fall och det är flest i landet. Nu växer kritiken från flera håll mot ledningen i Stockholms läns landsting som sägs ta alltför lätt på problemet.
– Jag tar det på största allvar och så här i efterhand är det bara att konstatera att våra åtgärder har varit otillräckliga, Göran Stiernstedt, biträdande landstingsdirektör och infektionsläkare. Var har man brustit mest? – Det har vidtagits åtgärder och jag tror man har varit lite för optimistisk och trott att de varit tillräckliga. Det finns en viss brist på krismedvetenhet i hela organisationen. Det här är en mycket allvarlig situation och det känns inte som det uppfattas riktigt så överallt. reporter . Antibiotika biter inte Den som smittats med MRSA får vanligen inga allvarliga symptom, men vanlig antibiotika biter inte om patienten blir infekterad. Det kan ge stort lidande och höga kostnader i vården. För att undvika det gäller det enligt Göran Stiernstedt att ha fullständig kontroll på de som bär bakterien så att ytterligare personer inte smittas. Dessutom måste provtagningen och smittspårningen öka, samtidigt som personalen ska bli mer krismedveten. Stort problem i England Om den nuvarande spridningen fortsätter kan vi snabbt hamna i en situation liknande England, där MRSA blivit ett stort problem på bara några få år. Därför överväger landstingsledningen att också stänga några avdelningar på vissa Stockholmssjukhus. – Den typen av åtgärder har vi definitivt uppe och vi har ett antal särskilda krishärdar som är under observation. Just nu har det varit lugnt men återkommer de så går vi med stor sannolikhet in och stänger avdelningar. Har snusket ökat i vården? – Det är svårt att säga om det har ökat. Jag tror också att kraven har ökat och vi har fått större problem generellt med resistenta bakterier men det är klart att tempot har också ökat och kraven på att prioritera mellan många olika åtgärder har ökat. Spridningen av bakterier som är motståndskraftiga mot antibiotika är ingen lokal Stockholmsfråga. Bakterierna bryr sig inte om landstingsgränser och om Stockholm blir en smitthärd ökar riskerna i hela landet. – Det finns en klar spridningseffekt. Vi utför sjukvård i vissa lägen åt hela Sverige och det är väldigt negativt för Stockholm för i det läget kanske man inte vänder sig till Stockholm. Det andra är att de patienter som kommer hit, det kommer hit en del som blir akut sjuka när de är på besök i Stockholm och de kan ta med sig det här problemet hem. Är det hot mot övriga landet? – Det är definitivt ett hot mot hela landet, säger Göran Stiernstedt, biträdande landstingsdirektör och infektionsläkare.
Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".