”Nationalstrejk” i Frankrike

På tisdagen ska den franska regeringen lägga fram sitt förslag om ändrade pensionsvillkor i parlamentet. Förslaget har väckt starka protester under hela våren och lett till omfattande strejker runt om i Frankrike. Facket ger inte upp och nu stannar åter stora delar av Frankrike på grund av strejk.
Kampviljan är stark bland de offentliganställda i Frankrike. Bland annat vill de inte att det ska krävas fler arbetsår som grund för pensionen eller omvänt att pensionsåldern höjs, som skulle vara en anpassning till den privata sektorn. Samtidigt som Frankrike måste spara för att leva upp till kraven i euro-samarbetet. Flyg lamslås, tåg stannar Flygtrafiken kommer att lamslås igen på tisdagen, tågen stannar delvis och renhållningsarbetarna hämtar inga sopor. Anställda på sjukhus, inom polisen och tullen med flera manas att delta i strejk och demonstrationer. Även en del privatanställda väntas delta. Känsligast nu är att lärarna går in på sin elfte strejkdag och att de franska ungdomarna som ska ta studenten riskerar att inte få skriva sina baccalureat. De skrivningarna inleds denna vecka och den första är på torsdag i filosofi. Inbjuder till samtal Den franska center-höger regeringen bröt sin pingsthelg på måndagen och höll ett krismöte kring skolstrejken och inbjuder facken till samtal på tisdagen. Regeringen vill inte äventyra ungdomarnas skolavslutningar och för facken gäller det som alltid att måna om att striden inte leder till att opinionen vänds emot dem. 2 av 3 stödjer strejken Enligt mätningar i veckotidningen Marianne stödjer 66 procent, det vill säga 2 av 3 fransmän de strejkande. Andra mätningar visar ett något mindre stöd. Förhandlingar har pågått mellan regeringen och fackförbunden men resultaten är uppenbarligen inte acceptabla. Tisdagen blir den fjärde dagen under den senaste månaden då Frankrike går igenom mer eller mindre en nationalstrejk.
Alice Petrén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".