Positivt brittiskt eurobesked analyseras

Storbritanniens besked om när landet kan komma att ansluta sig till euron analyseras nu i en rad huvudstäder runt om i Europa, och det gäller inte minst Bryssel.
Som så ofta i politiska sammanhang tar många i EU:s hjärta fasta på de positiva delarna av budskapet från London. Att Storbritannien inte just nu anses redo för en folkomröstning om euron anses mindre viktigt än den positiva utgångspunkten. Det är vår avsikt att gå med, sa ju den brittiske finansminister Gordon Brown, och då anses det spela mindre roll om nästa steg i det projektet skjuts på framtiden. Blair ringde alla Förstå-sig-påarna här i Bryssel fäster stor vikt vid att Tony Blair är så mån om att skicka ut ett positivt budskap till övriga unionen. Hans finansminister Gordon Brown hann ju inte mer än börja tala förrän Tony Blair ringde Frankrikes president Jacques Chirac, och premiärminister Jean-Pierre Raffarin samt till Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder. På tisdagen åker dessutom Tony Blair till Paris för att lägga ned mer tid och kraft på att sprida budskapet att den brittiska regeringen vill komma med i EU:s gemensamma valuta, och att det nu främst handlar om att välja rätt tidpunkt. Viktig PR Att Bryssel fäster så stor vikt vid vad London gör beror till stor del på att brittisk ekonomi är så stor och viktig inom EU. Om regeringen lyckas att få med sig den EU-skeptiska brittiska allmänheten vore det ett viktigt PR-vapen för hela det europeiska projektet.
Willy Silberstein, Bryssel

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".