Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Små barn bör undvika kallrökt korv”

Barn under fem år ska undvika att äta korv, som är kallrökt. Det säger Roland Lindqvist, mikrobiolog vid Livsmedelsverket. Men han säger också att det inte handlar om någon officiell kostrekommendation att inte äta kallrökt medvurst.
– Är man orolig ska man naturligtvis inte ge sådan korv till sina barn, men man ska komma ihåg att det är en väldigt liten risk inblandad. Vi äter ungefär två miljoner kilo av dessa produkter varje år och det har förekommit ett fall i Sverige, och internationellt fem-sex, då korvar har varit smittkälla för e-hec, säger han. På landets slakterier produceras varje dag åtskilliga kilo korv som sedan hamnar antingen på smörgåsen som pålägg eller som middagsmat på tallriken. Det finns flera olika produktionsmetoder beroende på vilken korv det handlar om, till exempel kokning, varmrökning och kallrökning. Och det är just kallrökning som i värsta fall kan orsaka problem. I höstas insjuknade 28 personer i Skåne sedan de hade smittats av e-hec. Av dessa fick en liten flicka bestående hjärnskador. Sedan dess har Livsmedelsverket tillsammans med företrädare för köttbranschen diskuterat hur e-hecsmitta ska kunna undvikas i köttvaror. Det enklaste sättet är att hetta upp köttprodukterna vid produktionen till minst 70 grader. Men för en konsument är det helt omöjligt att ta reda på om exempelvis hushållsmedvursten har varit upphettad till den temperaturen eftersom det inte finns någon märkning om detta på själva förpackningen. Hampe Moberg, som är informationsdirektör vid Swedish Meat, har egentligen ingen förklaring till att det inte finns någon enhetlig märkning för undvika e-hecsmitta och för att informera konsumenterna. – Man har väl helt enkelt inte ansett att det är en tillräcklig stor risk överhuvudtaget kopplat till detta, säger han. Är det så att man värderar om frågan får man ju se om man ska göra en märkning och då måste den vara enhetlig så att konsumenterna verkligen kan uppfatta det ene eller det andra. Men fortfarande återstå då problemet hur vanliga kunder ska kunna ta reda på om hushållsmedvursten har varit upphettad till över 70 grader eller inte. Och Hampe Moberg på Swedish Meat har egentligen bara ett råd att ge oroliga konsumenter: att undvika kallrökt till bara och i stället välja kokta produkter. – Är det så att man känner osäkerhet när det gäller de diskussioner som nu pågår i medierna kan man ju välja att ta andra produkter som kokt medwurst, det vill säga en värmebehandlad produkt, säger Hampe Moberg.
Jan Andersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".