Svenskt näringsliv ser dystrare på framtiden

Svenskt näringsliv sänker i sin konjunkturprognos siffran för BNP-tillväxten till 0,8 procent i år och 1,5 procent nästa år. Och det kan bli ännu värre med fler nedrevideringar som följd, enligt Svenskt näringslivs chefekonom Stefan Fölster.
Organisationen Svenskt näringsliv spår att Sveriges BNP-tillväxt blir 0,8 procent i år och en och en halv procent nästa år. Jämfört med andra prognosinstitut är det betydligt lägre siffror. Exempelvis ligger statliga Konjunkturinstitutet på en 1,4 procent för i år och 2,8 procent nästa år. Och Svenskt näringslivs chefekonom Stefan Fölster tror att det kan bli ännu värre. Om konsumenternas köplust avtar, först i Amerika och sedan sprider sig vidare till Sverige, så blir det ännu mera nattsvart och det dröjer ännu längre tills återhämtningen i ekonomin kommer. Och då blir det aktuellt att revidera ner tillväxtprognosen ytterligare. Arbetslösheten blir sannolikt ännu högre än de 4,8 procent i år och 5,0 procent nästa år, som Svenskt näringsliv tror blir utfallet. Robert Sennerdal
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".