Vägverket vill minska rattfylla bland unga

Hälften av alla unga som dör i trafiken har druckit alkohol innan de satt sig bakom ratten. I sommar satsar Vägverket på att få fler unga att våga säga nej till att åka med när bilföraren inte är nykter.
Ann-Catrin Björklund är projektledare på Vägverket: – Vi märker att attityden börjar luckras upp, tyvärr. Dte är inte lika tabubelagt att köra på fyllan som det har varit tidigare. Vi kombinerar ju nu det kontinentala drickandet med helgfyllan, som vi hade tidigare. Vi dricker oftare än vad vi gjorde förut. Konflikten med att transportera sig med bil och med alkohol i kroppen. de konfliktsituationerna blir fler än vad de var tidigare, säger Ann-Catrin Björklund. När kanske bara en i gänget har körkort och han har druckit innan han ska köra kompisarna hem från festen är det svårt att säga nej till att åka med. Även nyktra ungdomar som kör bil råkar oftare ut för trafikolyckor än äldre förare. Men statistiken visar också att hälften av alla unga som kör ihjäl sig hade druckit alkohol. I sommar ska Vägverket åka runt på musikfestivaler i hela landet, och möta ungdomar med bland annat rollspel och filmer om alkohol och trafik. I höst blir det dessutom en turné i skolorna. Framför allt riktar man in sig på att ungdomar ska påverka varandra att hålla sig nyktra i bilen. Och tonåringarna Emma-Li Nordengrim, Mimmi Stadell och Benny Rosendal från Stockholm tycker lite olika när det gäller om man verkligen kan köra bil efter några öl: – En öl gör väl inget. Skillnad är det om det är fem-sex stycken. Varför är det skillnad på det? – Då är man mer påverkad och kör lite mer konstigt. – Nej, jag tycker inte man ska köra. Varför inte det? – Man ska inte köra när man har druckit, säger Mimmi Stadell från Stockholm.
Jenny Carlsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".