Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Medlare försöker nå vapenvila i Liberia

Toppdiplomater från Västafrika försöker desperat få till stånd en vapenvila i Liberia. Men samtidigt som en delegation medlare väntades till Liberias huvudstad Monrovia så bröt strider på nytt ut på tisdagen.
Panikslagna och desperata liberianer passade på tisdagen på att försöka hamstra mat när striderna avtog och kanonerna tystade. Huvudstaden Monrovia är inringad, de regeringsfientliga rebellerna finns bara ett par kilometer från centrum. Matförråden är slut, butikernas hyllor är tömda och över en miljon människor sitter och hukar, skräckslagna, belägrade. Utlänningar evakuerade Samtidigt har franska militärhelikoptrar i två dagar evakuerat utlänningar från Monrovia till ett franskat hangarfartyg utanför kusten. President Charles Taylor hotas av två rebellfraktioner. De kontrollerar tillsammans två tredjedelar av landet. Den större av rebellgrupperna, Lurd, tog tillfället i akt och inledde ett anfall mot Monrovia i slutet av förra veckan när president Taylor åtalades av den speciella krigsförbrytartribunalen i Sierra Leone som samtidigt utfärdade en internationell häktningsorder. Stark press från omvärlden Men alla parter är utsatta för stark press från omvärlden att lägga ned vapnen och fortsätta de fredsförhandlingar som knappt hade hunnit börja när kriget tog förnyad fart. En delegation av toppdiplomater från den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas väntades nu på tisdagseftermiddagen till Monrovia för att där sammanträffa med Charles Taylor. De har tidigare haft överläggningar med Lurd i grannlandet Guinea. FN har vädjat FN:s säkerhetsråd har också vädjat till parterna att gå tillbaka till förhandlingsbordet. Charles Taylor har få om ens några vänner i regionen. Han startade inbördeskriget i Liberia i slutet av 1980-talet och avgick som segrare efter sju år, sju år som kostade 200 000 människor livet. Taylor bär också ett sort ansvar för konflikten i Sierra Leone. Det är det han nu är åtalad för. Dessutom har han samvetslöst underblåst och spridit konflikter till andra grannländer som Guinea och Elfenbenskusten.
Marianne Kihlberg, Johannesburg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".