Fortsatta besparingar i redan ansträngd psykvård

Den akuta bristen på vårdplatser för psykiskt sjuka, som Ekot berättat om tidigare i dag, riskerar att bli ännu större. Trots systematisk överbeläggning och stora problem inom psykiatrin så planerar storstadslandstingen att fortsätta spara på vården.
Inga nya resurser till psykiatrin i våra storstäder är att vänta. I Stockholm, Göteborg och Malmö brottas man med stora underskott från förra året, och nu tvingas man att spara, trots bristerna i vården. Trots att åtta av tio av landets största sjukhus har stora problem med överfyllda avdelningar, som Ekot tidigare har berättat. På Jakobsbergs sjukhus, norr om Stockholm, arbetar Robert Törnquist som är förste skötare på en låst psykiatrisk avdelning. Hit är det kö, och allt oftare tvingas man ta in fler patienter det finns plats för. Ibland tvingas man också skriva ut patienter för tidigt. Robert Törnquist är bekymrad över att inte landstingspolitiker tar den senaste tidens våldsdåd av psykiskt sjuka som ett varningstecken. – Jag tycker att man tar en stor risk när man fortsätter att spara på det här området. Det kommer säkert inträffa flera händelser som dem vi sett i tidningarna. Vi har potentiella patienter som skulle kunna göra samma saker här. Väljer man den vägen får man räkna med att sådant kommer att inträffa, kanske ännu oftare än hittills. Johan Cullberg är professor i psykiatri och arbetar i ett projekt för att göra vården i Stockholms län bättre. Han säger att vården är så slimmad att kvaliteten på många stora psykiatriska avdelningar är så dålig att patienterna i själva verket blir sjukare av att vårdas där. – Vårdavdelningarna är så pass kaotiska, oroliga och ångestväckande för patienterna att deras symtom ökar, bara för att de kommer in. Då måste de få mer mediciner, bara för den sakens skull. Man medicinerar för att avdelningarna är dåliga. I landstinget i Stockholms län ska ansvarigt landstingsråd Birgitta Sevefjord, trots problemen, spara över 80 miljoner på psykvården redan i år. Så mycket gick verksamheten back förra året. – Jag är fullt medveten om att vi har jättelika problem med psykiatrin och människor som psykiskt och fysiskt far oerhört illa. Hur kan du som ansvarig politiker säga att psykiatrin är i kris och samtidigt säga att det måste sparas 80 miljoner kronor? – Jag tycker egentligen inte att det är så konstigt. För så länge psykiatrin inte har kontroll över sin ekonomi och går med ett underskott, så är det svårt att tillskjuta massa nya resurser. För de resurserna går ju bara in i det här underskottet och leder inte till någon verksamhetsutveckling. Kan du lova att det inte blir färre slutenvårdsplatser den närmaste tiden? – Nej, det kan jag inte, säger ansvarigt landstingsråd Birgitta Sevefjord.
Susan Ritzén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".