Misslyckat mordförsök hotar fredsplaner

Det misslyckade israeliska försöket att döda Hamasledaren Abd al-Aziz al-Rantissi hotar att trappa upp våldet ytterligare i Mellanöstern. Hamasledaren överlevde den israeliska helikopterattacken men två personer dog och nästan trettio skadades.
Det var två israeliska helikoptrar som raketbesköt Abd al-Aziz al-Rantissis bil i Gaza i dag på förmiddagen. Efter den första raketsalvan kastade han sig ur bilen vilket sannolikt räddade hans liv. Men attacken tog ändå två liv och bland de nästan 30 skadade har flera svåra skador. Hotade Sharon Abd al-Aziz al-Rantissi fick en del skador, men sa i en telefonintervju från sjukhuset till den arabiska nyhetskanalen al-Jazira att det som han kallar det heliga kriget mot Israel fortsätter. Och han riktade sig direkt till Israels premiärminister Ariel Sharon med orden: ”Sharon, du och alla andra israeler ni kommer inte att gå säkra förrän ni har lämnat detta land.” USA fördömer attacken Den palestinske premiäministern Mahmoud Abbas, som anklagas av israelerna för att inte kunna sätta stopp för det palestinska våldet, kallade det israeliska helikopteranfallet för en terroristattack i ordets verkliga bemärkelse eftersom den drabbade helt oskyldiga människor. Attacken har saboterat fredsprocessen, säger Mahmoud Abbas, och han begär hjälp av USA för att få israelerna tillbaka till den så kallade färdplanen för fred i Mellanöstern. President George Bush har i dag också fördömt den israeliska attacken. Men Israel försvaras attacken. I ett uttalande från justitieministeriet sägs att alla Israels ansträngningar att döda terroristledare är rättfärdiga.
Christer Fridén, Kairo

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".