Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Indonesien överlämnade uppgifter mot Aceh-svenskar

En indonesisk delegation har på tisdagen träffat justitieminister Thomas Bodström och utrikesminister Anna Lindh för att lämna över bevis på att, de i Sverige bosatta, ledarna för Aceh-gerillan är knutna till terrorverksamhet.
Efter mötet med Anna Lindh ville hon inte värdera det indonesiska bevismaterialet. - Det är inte jag som utrikesminister, eller utrikesdepartementet, som ska göra bevisvärdering, utan det är myndigheterna. Så det blir polis och åklagare som nu får gå igenom alla de dokument som vi har fått. Däremot så utvisar vi ju inte svenska medborgare, oavsett vad som har skett. Nej, det hade också den indonesiska delegationen nu insett, eftersom männen är svenska medborgare. Men den förre indonesiske utrikesministern, Ali Alatas, såg det inte heller som möjligt att precisera vilka bevis Indonesien har mot ledarna för Aceh-gerillan. Klara band till till väpnat uppror Det handlar om klara band mellan de här ledarna, bosatta i Sverige, och det väpnade uppror som just nu pågår i Acehprovinsen. Och det finns också klara band mellan dem och terroraktioner runt om i Indonesien. Tillåter inte kriminalitet Ali Alatas sa efter mötena med svenska ministrar att svensk lag nog inte tillåter kriminella aktiviteter av svenska medborgare. Även om det sker utanför Sveriges gränser. Anna Lindh, varför har inte Sverige gjort en egen undersökning tidigare vad gäller de här ledarna? Vi har ju vetat om ganska länge att det funnits klagomål från Indonesien. Varför har inte svenska myndigheter gjort något? – Vår polis anser inte att det har funnits misstankar eller bevis mot de här representanterna. Så de har gjort undersökningar? – Polis och åklagare har inte ansett att det finns bevis eller något som gjort att de har haft anledning att ingripa. Exakt vilka undersökningar de gör, kan och får jag inte svara på som svensk regeringsrepresentant, sa Anna Lindh.
Christina Gustafsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".