Blair och Brown drar igång eurokampanj

Dagen efter det att de sa att Storbritannien ännu inte är redo för euron, sparkade premiärminister Tony Blair och hans finansminister Gordon Brown på tisdagen igång en kampanj för att i god tid inför en framtida folkomröstning försöka göra de skeptiska britterna mera positivt inställda till tanken på euron och på EU i allmänhet.
– Det är dags nu att anföra argumenten för Storbritannien som en del av Europa, sade Tony Blair på tisdagseftermiddagen. Och han och finansminister Gordon Brown lovade att lägga in en ny växel och i debatter och talarturnéer landet runt börja sälja in eurons och EU:s fördelar till det skeptiska brittiska folket. Storbritannien ska införa euron Båda höll fast vid det som sades i finansministerns utlåtande igår, måndag: Storbritannien ska in i den gemensamma valutan när de ekonomiska förutsättningarna för det är de rätta. Men kampanjen för att börja vända den negativa brittiska opinionen ska starta nu. Det handlar, sade Blair, om att ta sig an dem som tror att man måste vara mot Europa om man är för Storbritannien och det är inte en debatt som kan vinnas på en dag eller en månad. Två tredjedelar är emot euron Två av tre britter är emot euron idag, och en inte föraktlig andel av britterna är djupt skeptiska till hela EU. När några av tabloidtidningarna på högerkanten trumpetar ut att EU:s framtidskonvent kommer att innebära slutet på tusen år av brittisk självständighet och början på tyrannistyre från Bryssel finns det en opinion som tror på det. ”Folkomröstning” på torsdag Och den opinionen kommer på torsdag att delta i en EU-fientlig så kallad folkomröstning i arrangemang av tidningen Daily Mail. Nu aviserar Tony Blair och Gordon Brown en kampanj för att vända opinionen i tid för en framtida euroomröstning. Eurons och EU:s förespråkare säger att det borde regeringen ha börjat med för länge sedan.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".