Svenskt flyktingmotstånd ökar

Flyktingmotståndet har ökat det senaste året i Sverige. Det visar en undersökning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet har gjort. Enligt årets rapport tycker 50 procent av svenskarna att färre flyktingar bör tas emot i Sverige.
– Det har blivit ett litet trendbrott de senaste åren. Vi har blivit lite mindre generösa med att vilja ta emot invandrare och flyktingar, säger Sören Holmberg, professor i statskunskap vid Göteborgs universitet. Undersökningen visar att det framförallt är äldre och män som vill ta emot färre flyktingar. Sammantaget tycker varannan svensk, 50 procent, att förre flyktingar bör tas emot. Förra året var den siffran 44 procent. Politiskt märks den största skillnaden i det borgerliga blocket. Allra mest har flyktingmotståndet ökat bland folkpartiets väljare. 45 procent av dem anser att det är ett bra förslag att ta emot färre flyktingar. Det innebär en ökning med 20 procentenheter jämfört med förra mätningen. Miljöpartister och vänsterpartister är snarare generösare flyktingpolitk än för ett år sedan. Sören Holmberg tror att motståndet mot att ta ermot flyktingar hänger ihop med konjunkturen. – Jag tror att det har att göra med konjunkturen. Vi har haft stigande arbetslöshet och har det senaste året tagit emot lite mer flyktingar. Då är det svårare att vara generös uppenbarligen, säger Sören Holmberg
Sanna Klinghoffer, Göteborg

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".