Flygsäkerhet skärps i sommar

I sommar skärps säkerheten ytterligare på svenska flygplatser som en följd av terrordåden i USA den 11 september 2001. Det kommer bland annat att ske genom hårdare kontroller av personalen på svenska flygplatser.
- Det viktigaste som sker med de regler som införs 19 juli är skyddet kring flygplatsens uppställningsplatser. Att vara klar över vilka som får komma ombord för att sköta service, städning och så vidare, säger Bo Eckerbert, som arbetar med säkerhetsfrågor på svenska Luftfartsinspektionen. Den hårdare kontrollen som införs i sommar kommer alltså inte de svenska flygresenärerna att märka så mycket av. Till skillnad från de hårdare kontrollerna av bagage, som infördes vid årsskiftet, gäller de nya reglerna personalen som arbetar på flygplatserna. Syftet är att inga obehöriga ska kunna komma i kontakt med flygplanen. Ytterligare skärpningar av säkerheten kommer att ske genom att man utrustar fler svenska flygplatser och landningsbanor med automatiska hjälpmedel vid landning, eftersom det är vid landningen som många olyckor sker. Bo Eckerbert tror att det är nödvändigt för flygbranschen att visa resenärerna att man satsar mycket på säkerheten för att återvinna förtroendet för flyget som transportmedel. - Jag tror att flyget har helt enkelt inte råd med flera olyckor efter 11 september, utan visa att man kan hantera både säkerhet och terror, säger Bo Eckerbert.
Max Carlgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".