Fler kvinnor i bolagsstyrelser

Antalet kvinnor i börsbolagens styrelser är fortfarande lågt, men det har ökat sedan förra året. Och det visar sig att kvinnor har knuffat ut män från styrelser.
– Det går ju framåt med den kvinnliga representationen. Ett fördubblat antal kvinnor, även om det inte räcker för Margareta Winberg så är det ju en stark utveckling, säger Sven-Ivan Sundqvist, som står bakom företaget Ägarservice, som sammanställer statstiken. Varför är trenden åt det här hållet just nu tror du? – Det är säkert på grund av Margareta Winberg som har hotat med lagstiftning om det inte blir fler kvinnor, svarar Sven-Ivan Sundqvist. Fortfarande är den manliga dominansen stor i börsbolagens styrelser. Men under de här årens bolagsstämmor så har andelen kvinnor ökat markant. Låt vara från en mycket låg nivå. Idag är drygt var tionde ledamot en kvinna, nästan dubbelt så många som förra året. Man kan säga att det här sker under galgen. För jämställdhetsminister Margareta Winberg har hotat med kvotering om inte näringslivet redan nästa året ser till att var fjärde styrelseledamot är en kvinna. För att få in fler kvinnor har risken varit att bolagen bara ökar på antalet platser i styrelsen. Men styrelserna har inte blivit större, utan kvinnor har konkurrerat ut männen. Men det finns fortfarande bolag som helt saknar kvinnor. – En sådan som Fredrik Lundberg som står för tre av de fem företag som är högst värderade, som inte har några kvinnor. Han är ju opåverkad av trycket, än så länge, säger Sven-Ivan Sundqvist. Jämställdhetsminister Margareta Winberg säger i en kommentar att hon ser positivt på utvecklingen men att 11 procent kvinnor i börsbolagens styrelser fortfaranden är alldeles för lågt och att hotet om lagstiftning fortfarande finns kvar. Sören Granath Sören Granath
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".