Fiskare får 15 kr kilot för ofiskad torsk

Efter torskfiskestoppet under våren i Östersjön är det nu klart hur mycket ersättning svenska fiskare får som kompensation för uteblivna fångster. Den ersättning den svenska regeringen kommer att besluta om i nästa vecka, är mellan 15 och 17 kronor per kilo, som inte fiskats.
Stoppet för trålning av torsk i Östersjön gällde under sex veckor, från och med den 15 april till den sista maj. Det här beslutet av EU-kommissionen innebar att det vanliga torskfiskestoppet inom EU-ländernas fiskeområden i Östersjön, som redan funnits under sommarmånaderna, alltså förlängdes med sex veckor. Hela fiskestoppet gäller till den sista augusti, allt för att skydda småtorskarna från att bli uppfiskade. Nu är det alltså klart hur många kronor som varje yrkesfiskare kan räkna med få av statskassan för utebliven fångst. Beslut nästa vecka Enligt vad Ekot erfar handlar det om 15 till 17 kronor per kilo, ett beslut som väntas nästa vecka. En normalstor fisketrålare i Östersjön har tidigare haft en kvot på nio ton torsk i veckan. Med en statlig ersättning på 15 kronor per kilo, skulle det betyda att fiskaren i det här exemplet får 135 000 kronor per vecka i ersättning för förlorad inkomst. Riksdagsmannen Jan-Olov Larsson är socialdemokraternas talesman i fiskefrågor. Han tycker att nivån på ersättningen är bra. – Det viktiga är att fiskaren blir kompenserad och vi känner att de, minst sagt, farit lite illa under höst och vinter med hanteringen som varit. Därför är det bra om vi kommer till en vettig uppgörelse. Dansk modell Modellen för uträkning av ersättningsnivåerna kommer från början från Danmark där regeringen redan beslutat om den ersättning som danska yrkesfiskare ska få när de fiskar i EU:s vatten i Östersjön. Om svenska yrkesfiskare kan räkna mellan 15 och 17 kronor per kilo, så finns det inga pengar alls i kompensation till beredningsindustrin, där en del företag mer eller mindre specialiserat sig på Östersjötorsk. De företagen kan inte räkna med att bli kompenserade överhuvudtaget. Men varför, det blir så, kan inte Jan-Olov Larsson, riktigt förklara. – Man har väl resonerat ur olika aspekter. Men i de här samtalen som förts har inte den aspekten att de ska kompenseras varit aktuell. Varför inte? – Nej, man har inte ansett det nödvändigt att i det här läget göra det. Man har väl räknat med att råvaran finns att få någon annanstans, säger socialdemokratiske riksdagsmannen Jan-Olov Larsson.
Jan Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".