Våldet i Mellanöstern trappas åter upp

I två olika helikopterattacker under tisdagen har israelerna dödat fem personer och skadat ett sextiotal i Gazaremsan. Och åtminstone en israel har skadats i en palestinsk raketbeskjutning in i Israel.
Den första israeliska helikopterattacken var ämnad att döda Abd al-Aziz al-Rantissi, en av ledarna i den militanta palestinska organisationen Hamas. Han undkom med livet i behåll men fick en del skador. Två andra personer dödades däremot och närmare trettio skadades av de israeliska raketerna. I ett svar på den här helikopterattacken avfyrade palestinier raketer in mot Israel. De skadade åtminstone en israel. Israelisk militär svarade med ytterligare en helikopterattack mot de palestinier som misstänks för raketbeskjutningen varvid ytterligare tre palestinier dödades och ett trettiotal sårades. Anfallen väcker kritik i USA USA:s president George Bush, som i förra veckan fick både Israels premiärminister Ariel Sharon och palestiniernas premiärminister Mahmoud Abbas att gå med på den så kallade färdplanen för fred i Mellan Östern, kritiserade de israeliska anfallen som enligt USA inte alls kommer att leda till ökad säkerhet för Israel. Hamas hotar mycket riktigt med nya terrorattacker. Från sjuksängen där han vårdas för sina skador riktade sig Abd al-Aziz al-Rintissi till premiärminister Ariel Sharon med orden: Sharon, du och alla andra israeler kommer inte att gå säkra förrän ni har lämnat detta land. Dagens strider kommer att göra det ännu svårare för palestiniernas premiärminister Mahmoud Abbas att förhandla fram den vapenvila med de militanta palestinier som han har lovat att få till stånd, en vapenvila som är en första förutsättning för att Israel skall gå vidare med fredssamtalen.
Christer Fridén, Kairo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".