Avgående Blix kritisk till USA:s otålighet

Chefen för FN:s vapeninspektörer, Hans Blix, tror inte att den brittiske premiärministern Tony Blair eller USA:s George Bush medvetet försökt lura världen med falska bevis om Iraks tillgång till massförstörelsevapen. Det säger han i en intervju med Ekot.
Men Blix är samtidigt överraskad över USA-koalitionens inställning till vapenjakten: – Jag är lite förvånad över att de ändå tycks ha föreställt sig att de bara skulle ramla på stora förråd av senapsgas eller biologiska stridsmedel. Hans Blix upprepar att inspektörerna inte fann några bevis för att Irak fortfarande hade massförstörelsevapen när frågan diskuterades i säkerhetsrådet och inspektionerna pågick i vintras. Men, understryker han, det går heller inte att säkert slå fast motsatsen. Blix kan inte dölja sin besvikelse över att han inte fick slutföra sitt uppdrag. Och han han är kritisk till att USA inte hade mer tålamod med inspektionerna och inte gav de mer tid. Men han känner ingen skadeglädje eller tillfredsställelse när det nu visar sig att USA-koalitionen nu begär mer tid och tålamod från omvärlden när den letar efter vapnen: – Frågorna är ju föär allvarliga för att man ska känna skadeglädje i det hela. Men då, när man jagade sex röster i säkerhetsrådet, gick man ju ut och mer eller mindre hävdade att vi hade medvetet undanhållit material från säkerhetsrådet. Nu så visar det sig att de hittade just ingenting själva heller, säger Hans Blix. Blix slutar sitt uppdrag den sista juni. i går uppgav FN-tjänstemän att greken Dimitri Pericos tar över uppdraget som chef för inspektörerna i UNMOVIC.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".