Gisslan i Peru fri

De 71 personer som i måndags kidnappades från ett arbetsläger i ett svårtillgängligt område i Peru fritogs sent i går kväll av armén. Enligt myndigheterna var det den maoistiska gerillan Sendero Luminoso som låg bakom kidnappningen.
Perus president Alejandro Toledo var nöjd när han sent på tisdagskvällen framträdde i tv och förklarade att kidnappningsdramat, efter bara 36 timmar, fått ett lyckligt slut. Det framgick också att han personligen varit inblandad i utformandet av den plan som gjorde att militär och polis kunde agera så snabbt och effektivt. Toledo, som bara stöds av tolv procent av den peruanska befolkningen, har ett stort behov av att visa politisk handlingskraft. Och ett så effektivt och kraftfullt ingripande mot de aktiva resterna av den fruktade maoistiska gerillaorganisationen Sendero Luminoso som fritagningen tyder på, det är som manna från himlen för den peruanske presidenten. Det skulle till och med kunna uppväga den kritik han utsattes för när han för några dagar sen införde undantagslagar för att få bukt med en rad strejker. Men kanske har Toledo tagit ut sin segerpremie lite för snabbt. Vissa uppgifter tyder nämligen på att det inte rörde sig om ett fritagande i egentlig mening. Några av de fritagna har sagt till peruanska radiostationer att kidnapparna helt enkelt bara lämnade dem utan att det förekommit någon som helst sammandrabbning. Och att deras intryck är att det multinationella argentinska företag som de arbetade för helt enkelt hade betalt den lösensumma på en miljon dollar som kidnapparna krävt. Och att det var det som var skälet till att dom släpptes. Inte att armén, som den officiella versionen lyder, var dem i hälarna. En del av de frisläppta sa också att de inte trodde att det var Sendero Luminoso som låg bakom kidnappningen, utan att det rörde sig om en grupp vanliga brottslingar. Avgörande för vilken version peruanerna kommer att tro på, är förmodligen om den jakt på kidnapparna, som armén nu satt igång, kröns med någon framgång.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".