Brist på mat och vatten i omringade Monrovia

Rebellerna som omringat Liberias huvudstad Monrovia har hotat storma staden om inte landets president Charles Taylor avgår senast under onsdagen. Situationen för Monrovias invånare blir allt sämre, i takt med att maten tar slut och hjälporganisationer evakuerar sin personal.
Biståndsorganisationen Läkare utan gränser har nu bara tre anställda kvar i Monrovia. En av dem är Alain Kassa som är projektansvarig i Monrovia. – Situationen är katastrofal och den blir värre för varje dag säger Allain Kassa. Striderna har hela tiden ryckt närmare och nu har befolkningen i de norra delarna av staden tvingats att fly till de södra delarna. Av Monrovias tre miljoner invånare har nu en miljon inget hem. De driver omkring på jakt efter vatten, mat och och ett säkert ställe att sova på, säger Alain Kassa. Värst är situationen för de sjuka, de som behöver läkarvård. Det finns inget sjukhus kvar för dem att gå till efter att det sista civila sjukhuset tvingades stänga. Striderna kom hela tiden närmare och till sist hade området runt sjukhuset blivit själva slagfältet, berättar Alain Kassa. Patienter och medicinsk personal tvingades ut ur sjukhuset och nu finns det inget fungerande sjukhus alls för Monrovias tre miljoner invånare, säger Alain Kassa, projektansvarig för Läkare utan Gränser i Liberias huvudstad Monrovia.
Caroline Salzinger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".