ECB-beslut inte bra för alla EMU-länder

Dom länder som vill gå med i valutaunionen EMU måste räkna med att den Europeiska centralbanken, ECB, har svårt att se till de olika behoven i EMU länderna. Så när ECB sänkte räntan förra veckan var det långt ifrån bra för alla EMU länder, säger Lars Jonung, som är professor i nationalekonomi och arbetar vid EU-kommissionen som forskare.
Utmaning är inte precis någon överdrift. För medan tysk ekonomi har stora problem, vissa befarar ju till och med så låg efterfrågan att priser faller och det blir deflation, så är Irland raka motsatsen. Där går ekonomin på högvarv och sänkta räntor riskerar att förvärra problemen. Lars Jonung tror dock att de svårigheterna är övergående. Att inflationen riskerar att förvärras på grund av ECB:s beslut, ja, det håller Lars Jonung med om. Men samtidigt kan den irländska regeringen parera det med andra åtgärder, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".