Ex–politiker dömd för maktmissbruk under Pragvåren

En rättegång i Prag har dömt en 79–årig före detta kommunistiskt toppolitiker till fyra års fängelse. Den dömde hävdar att han med domen utsatts för politisk förföljelse.
Trycket från politiker och media var alltför stort för att jag skulle frikännas, förklarade den förre kommunistiske partifunktionären Karel Hoffman. 79-åringen dömdes till fyra års fängelse, ett hårt straff med tanke på hans ålder. Tittar man till medellivslängden i Tjeckien kan frihetsberövandet betyda att Karel Hoffman kommer att sluta sina dagar bakom galler. Dömd för maktmissbruk Han dömdes för maktmissbruk. Som högsta chef för den statliga kommunikationsmyndigheten stängde han på eget initiativ av radiosändningarna i augusti 1968 under den sovjetledda invasionen av Tjeckoslovakien. Karel Hoffman stod otvetydigt på diktaturens sida. Genom att omöjliggöra radiosändningarna fick medborgarna aldrig veta att den politiska ledningen under Alexander Dubcek tog avstånd från inmarschen. Över etthundra människor dödades och hundratusentals drevs i landsflykt när den frihetsdröm som kallades Pragvåren krossades under larvfötterna på Warszawapaktens stridsvagnar. Kommunistpampar fria Det överraskande med domen är att kommunistpampar högre upp i partihierarkin gått fria. Så till exempel den förre ledaren för Tjeckoslovakiens kommunistiska parti den nu 81–årige Milos Jakes. Också den förre premiärministern Jozef Lenart har gått fri. Första domen Förundersökningar har gjorts mot tretusen tjeckiska kommunister men inte förrän nu har en dom fallit. Kanske är Karel Hoffman inte bara den förste kommunisten i en ledande befattning som döms utan också den siste. Hoffmans hopp står nu till den nytillträdde presidenten Vaclav Klaus som är den ende som kan bevilja den dömde amnesti.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".