Svenska fiskekvoter i Nordsjön redan slut

Fiskeriverket har beslutat att stoppa det svenska fisket i Nordsjön för torsk, kolja, vitling och industrifisk från och med nu och till årets slut. Anledningen är att de svenska fiskekvoterna i Nordsjön redan är slut.
Bo Wallin är chef för kontrollutredningsavdelningen på Fiskeriverket: – Det fiske som nu är utpekat är fisket på EU:s vatten, säger han. Det innebär att svenska fiskare kan fiska i norsk zon. Vad har fiskarna för alternativ när hösten kommer om man inte kan fiska dessa arter? – Ja när det gäller vitling blir det att försöka fiska det som finns tillgängligt i Skagerack och Kattegatt. Sedan vet man ju inte hur snabbt detta kan gå. I och med att man begränsar så innebär det att man krymper säcken för alternativen. I den norska zonen återstår för närvarande ungefär hälften av kvoten. Vitling kan fiskas i Kattegatt och Skagerack ett tag till. Torskkvoterna för Nordsjön är mycket mindre än i Östersjön och kvoterna har också minskat under senare år för alla de här arterna, eftersom bestånden har krympt. Ett stort problem är också bifångster av fisk, som måste slängas överbord. Slumpen kan spela in. År 2001 tog kvoten för vitling slut redan i mitten av mars. Det berodde på att en enskild fiskare drog upp 70 procent av den svenska kvoten som bifångst när han fiskade sill. – I hans fall i och med att han fiskade med 32 mm maska var det 10 procents bifångst som gällde och han översteg det vida vilket bidrog till att de som fiskade normalt efter vitling naturligtvis drabbades indirekt. Den här fiskaren har åtalats och han dömdes häromdagen till dryga böter. Men finns det då inte en stor risk att stora mängder torsk, kolja och vitling fiskas upp som bifångster och måste kasseras även i fortsättningen? – Det är förstås mycket lätt att få mer än den lagenliga bifångsten, säger han. Det är också kopplat till vilka redskap man har hur bifångsterna är tillåtna i de västliga vattnen. Vad ska man göra om man kommer in i ett sådant område där man får våldigt mycket bifångster? – Gör man bara ett enda tråldrag så har man ju inte så mycket att välja på, men om man har för avsikt att göra flera tråldrag och får en hög bifångst är det mest logiska att försöka ta sig ifrån de vattnen och prova på ett annat ställe, säger Bo Wallin
Ingrid Gustavsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".