Företagare demonstrerade mot tredje sjuklönevecka

På onsdagsförmiddagen demonstrerade ett par hundra företagare på Mynttorget i Stockholm mot regeringens förslag om att införa en tredje sjukvecka, som ska betalas av arbetsgivarna. Riksdagen fattar beslut i eftermiddag om förslaget som inte minst många småföretagare är kritiska emot.
– Jag vill protestera mot förslaget om en tredje sjuklönevecka. Det är alldeles för dyrt. Det drabbar småföretagare mer än stora företag och offentliga företag, säger Torgny Bergh, VD i ett familjeföretag i Göteborg med 13 anställda. Hur drabbar det ditt företag? – Om någon är sjuk får vi betala för en vikarie och då får två personer lön och en arbetar. Konkret vad vill du ska hända nu? – Jag tycker de ska lägga det här förslaget i malpåse. Hur kommer det påverka dig när du ska anställa folk om detta blir verklighet? – Tyvärr blir det så att så långt lagen tillåter så får man kontrollera en sökande så de inte haft lång sjukfrånvaro tidigare. Det krävs att man har unga och friska människor nu. Är det ett hot som ni kör med? – Ett hot, det är verkligheten. Det är så det fungerar. Vilka skulle du välja bort? – Det får bli sådana som har en record med lång sjukfrånvaro. Vad tycker du om det? – Illa. Det är klart. Jag vill att alla typer av människor ska kunna arbeta på ett företag, säger Torgny Bergh, VD i ett familjeföretag i Göteborg.
Olle Svalander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".