Narkotikapoliser friades i Malmö

De tre poliser i Malmö som åtalats för stämpling till grovt narkotikabrott, grovt tjänstefel respektive tjänstefel friades på onsdagen av Malmö tingsrätt. Rättegången har handlat om hur långt en polis får gå i arbetet med att bekämpa handeln med narkotika. Enligt advokat Per E Samuelsson är domen principiellt viktig.
Advokat Per E Samuelsson ringde direkt till en av de friade poliserna: – Hallå.., det är inte visat att de har gjort något brottsligt, åtalet ska ogillas, och tingsrätten är enig, säger advokaten. Vad säger du om de friande domarna? – Ja det är jätteskönt att de är friade alla tre. Nu har jag inte läst hur domen är skriven än, så det får jag vänta med. Men det är glädjande och befriande besked. För brottsbekämpningen i Sverige är det här en markering att man måste få arbeta med källor och tipsare på det här sättet, säger advokat Per E Samuelsson. Åklagaren hade yrkat på fängelsestraff för två av de åtalade poliserna i en mycket framgångsrik grupp narkotikaspanare. Enligt åtalet hade de sysslat med brottsprovokation, genom att få en tipsare att köpa narkotika skulle de sedan kunna gripa säljaren. Telefonavlyssning Detta är olagligt och kallas stämpling till brott. Åklagaren har använt omfattande hemlig telefonavlyssning som bevis. Men advokat Per E Samuelsson menar att åklagaren gått vilse i telefontrafiken och valt ut de bitar som passat in i åtalet. Enligt Per E Samuelsson är målet principiellt viktigt då det handlar om så kallad källdrivning, det vill säga, hur poliser samarbetar med tipsare för att få fram information om narkotikaaffärer. Metoder som hittills inte provats i domstol. Helt friade Tingsrätten menar nu i den friande domen att åklagaren inte på någon punkt kunnat visa att poliserna gjort fel. Advokat Per E Samuelsson menar att narkotikabekämpningen tagit skada trots de friande domarna. – Effekten har ju blivit att poliserna har blivit mycket försiktigare att amvända tipsare, och att tipsare har blivit väldigt försiktiga med att närma sig polisen. Så att skadeeffekterna av det här åtalet får vi leva med länge än, och det har orsakat att beslagen av narkotika har halverats i Malmö senaste året, säger advokat Per E Samuelsson.
Jens Ericson, Malmö
FAKTA: Brottsprovokation • Än så länge finns det ingen lag som vare sig förbjuder eller tillåter den svenska polisen att provocera fram brott men en utredning föreslår att det ska bli lagligt i framtiden. Villkoret är att åklagare bedömer att brottet skulle begås ändå. • Eftersom det inte finns någon uttrycklig lag om brottsprovokation så rubriceras målen som tjänstefel, anstiftan till brott eller stämpling till brott. Däremot är det tillåtet att provocera fram bevis och reglerna som anger var gränsen går utgörs i dag av praxis från Justitieombudsmannen (JO) och Rikspolisstyrelsens riktlinjer. • Brottsprovokation som polisiär arbetsmetod används i länder som USA, Kanada, Frankrike, Italien, Storbritannien och Nederländerna. Enligt en Temoundersökning från i fjol vill en majoritet av svenskarna låta polisen använda metoden i jakten på grova brottslingar. TT
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".