Danielsson slutar som Säpochef

Säpochefen Jan Danielsson lämnar sin post och hänvisar till personliga skäl. Han lämnade in sin avskedsansökan till justitiedepartementet på tisdagen. Justitiedepartementet säger att de känt till att Danielsson ville sluta och att de arbetar med att hitta en efterträdare.
– Det kom väldigt överraskande och vi vet inte de fulla skälen till varför det har blivit så här. Det är naturligtvis intressant för oss att få kunskap om det längre fram, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen. Jan Danielsson har varit chef för säkerhetspolisen i tre år. I sin avskedsansökan till justitiedepartementet anger han personliga skäl som orsak till att han slutar. Danielsson kommer att sluta inom kort. Han meddelar via sin sekreterare att han inte vill kommentera sitt beslut i övrigt. Ledde Palmeutredningen Enligt Svenska Dagbladet ska Jan Danielsson ha haft en tung arbetsbörda och lämnar sitt uppdrag i förtid på grund av hälsoproblem. Jan Danielsson är kanske mest känd som Palmeåklagare. Han ledde mordutredningen mellan 1995 och 2000. Just nu pågår en omorganisation av säkerhetspolisen. Bland annat kommer femton mindre kontor att läggas ner runt om i landet. Beslutet har kritiserats. Justitieministerns pressekreterare Linda Romanus säger till Ekot att hon inte kan kommentera hur Jan Danielssons avgång kommer att påverka arbetet med omorganisationen. Ingen efterträdare klar Det är ännu oklart vem som kommer att efterträda Jan Danielsson som Säpochef. Linda Romanus säger att man känt till att Danielsson vill sluta en tid och att man arbetar med att hitta en efterträdare. Men hon kan idag inte säga vilka som är aktuella för arbetet.
Max Carlgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".