Törnman kopplar sexköp till dålig regional politik

Lars Törnmans debattartikel i tidningen Expressen om sexhandeln i Norrbotten har skapat en massiv kritikstorm. Törnman menar att om sexhandel förekommer så är orsaken en dåligt fungerande regionalpolitik. Anna Grönlund, riksdagspolitiker från Norrbotten, är mycket kritisk till Lars Törnmans artikel.
– För det första tycker jag att Törnman marginaliserar problemet. Vi vet att det förekommer en viss sexhandel och när Törnman försöker jämställa sexhandel med att människor träffas över gränserna och förälskar sig och gifter sig så har han helt missförstått problemet, säger Anna Grönlund, folkpartistisk riksdagspolitiker. – Jag anser att Törnman bland ihop sexköp med kärlek, säger Anna Grönlund. Törnman slår tillbaka kritiken och menar att han blivit missförstådd. – Jag har sagt att jag har förståelse att när ett samhälle mår dåligt att det kan förekomma sexhandel, men jag har aldrig någonsin påstått att jag skulle ha någon förståelse för de som gör det här, säger Lars Törnman, kommunalråd i Kiruna och ordförande i Kirunapartiet och Norrbottenspartiet. – Tvärtom så vill jag ha hårdare straff för de som håller på med sexköp, säger Törnman. Anna Grönlund menar att Törman underförstått menar att sexhandel är godtagbart. – På något sätt legitimerar han sexköpen när han säger att norrbottniska män måste ha samma behov som stockholmsmän och genom det säger han ju underförstått att” ja, finns det inte kvinnor i bygden måste man ju köpa sig sex”, säger Anna Grönlund. Omfattning av sexhandel överdriven Lars Törnman skriver i sin debattartikel att han tror att omfattningen av sexhandeln i Norrbotten är överdriven. Om sexhandeln förekommer så är det bristen på en fungerande regionalpolitik som skapar bygder i utdöende och en obalans i befolkningen. Unga kvinnor flyttar medan männen stannar kvar. Anklagas för att sälja se Törnman menar också att de ryska kvinnor som väljer att flytta till Norrbotten mer eller mindre anklagas för att sälja sex. – Jag menar att det är fruktansvärt att man svartmålar de ryska tjejerna till att de skulle vara horor och det är de inte. Jag känner säkerligen ett hundratal här i Norrbotten som har flyttat nu och lever tillsammans med svenska män, har familj och trivs jättebra och man har ett bra liv, säger Törnman.
Magnus Bergner
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".